The Quantitative Analysis of Formaldehyde Content in Tuna using Chromatropic Acid Reagent

Analisis Kandungan Formalin pada Sampel Ikan Tongkol di Pasar LKMK Siwalankerto Surabaya

  • Banafsa Fara Nurhawada Akademi Farmasi Surabaya
  • Cicik Herlina Yulianti Akademi Farmasi Surabaya
Keywords: Tuna fish, Formalin, Chromatropic acid, UV-Vis spectrophotometry

Abstract

Tuna is one of the main food sources for humans which has a high enough water content (69,40%), so it decomposes more quickly. Misuse of formalin in tuna by irresponsible fish sellers in the market, aims to make tuna last longer. The purpose of this study was to analyze the level of formalin in tuna which is suspected to contain formaldehyde using chromatropic acid as a reagent. Therefore, chromatropic acid in strong acid conditions produces purplish-red or violet-red complex compounds and provides chromophore groups or conjugated bonds in formalin compounds to be analyzed quantitatively using UV-Vis Spectrophotometry. The research design began with total sampling of tuna in the LKMK Siwalankerto market in Surabaya, then continued with tuna preparation and sample filtrate was obtained for formalin testing using chromatropic acid reagent using UV-Vis spectrophotometry method at maximum wavelength. Based on the research that has been done, it is known that 3 samples of tuna from the LKMK Siwalankerto market in Surabaya showed no absorption in UV-Vis spectrophotometer measurements at a wavelength of 572 nm. Thus, it can be concluded that no formalin was found inthe sample of tuna at the LKMK siwalankerto market in Surabaya.

References

Muhamad SV. Kajian Singkat terhadap Isu-Isu Terkini Indonesia Menuju Poros Maritim Dunia. Hub Int. 2009;VI(21):1–8.
2. Inara C. Manfaat Asupan Gizi Ikan Laut untuk Mencegah Penyakit dan Menjaga Kesehatan Tubuh bagi Masyarakat Pesisir. J Kalwedo Sains (KASA) [Internet]. 2020;1(2):92–5. Available from: https://ojs3.unpatti.ac.id/index.php/kalwedosains/article/view/2563/2185
3. Nurhasanah, Sudarti, Supriadi B. Analisis Medan Magnet ELF terhadap Nilai pH Ikan dalam Proses Pengawetan Ikan Bandeng (Chanos chanos). J Pembelajaran Fis. 2018;7(2):116–22.
4. Harwanti SP. Peraturan Menteri Kesehatan Nomor : 1168/Menkes/Per/X/1999 tentang Bahan Tambahan pada Pangan [Internet]. www.portal.bangkabaratkab.go.id. 2014 [cited 2022 Nov 3]. Available from: https://portal.bangkabaratkab.go.id/content/bahan-tambahan-pada-pangan-dan-bahayanya-formalin-boraks-dan-pewarna-buatan
5. Fauziah RR. Kajian Keamanan Pangan Bakso dan Cilok yang Beredar di Lingkungan Universitas Jember Ditinjau dari Kandungan Boraks, Formalin dan TPC. J Agroteknologi. 2014;8(1):67–73.
6. Cengristitama, Sari YIP. Identifikasi formalin pada ikan laut yang dijual di Pasar Antri Cimahi. TEDC J Ilm Berk. 2017;11(2):126–30.
7. Suryadi H, Kurniadi M, Melanie Y. Analisis Formalin dalam Sampel Ikan dan Udang Segar dari Pasar Muara Angke. Pharm Sci Res. 2010;7(3):16–31.
8. Rohmah SAA, Muadifah A, Martha RD. Validasi Metode Penetapan Kadar Pengawet Natrium Benzoat pada Sari Kedelai di Beberapa Kecamatan di Kabupaten Tulungagung Menggunakan Spektrofotometer Uv-Vis. J Sains dan Kesehat. 2021;3(2):120–7.
9. Sudjarwo, Poedjiarti S, Pramitasari AR. Validasi Spektrofotometri Visible Untuk Penentuan Kadar Formalin Dalam Daging Ayam. Berk Ilm Kim Farm. 2013;2(1):1–8.
10. Sitorus E, Panataria LR. Analisis Kandungan Formalin Oleh Beberapa Jenis Bahan Makanan. J Methodagro. 2021;7(2):47–51.
11. Lubis N. Analisis Formalin Pada Usus Ayam Yang Dijual di Pasar Kota Garut. Jurnak Farm Bahari. 2016;7(2):37–43.
12. ISO SNI. Produk Melamin - Perlengkapan Makan dan Minum. Jakarta: Badan Standardisasi Nasional; 2008. 6–7 p.
13. ISO SNI. Cara Uji Kadar Formaldehida Yang Dilepas Dengan Metode Absorpsi Uap. Jakarta: Badan Standardisasi Nasional; 2015. 13–15 p.
14. Irwanda W, Hairil Alimuddin A, Studi Kimia P, Mipa F, Tanjungpura U, Hadari Nawawi JH. Sintesis Asam oksalat Dari Getah Batang Tanaman Sri Rejeki (Dieffenbachia seguine (Jacq.) Schott) Menggunakan Metode Hidrolisis Asam Fosfat. 2017;6(1):30–6.
15. Departemen Kesehatan Republik Indonesia. Farmakope Indonesia Edisi IV. Jakarta; 1995. 300, 112 p.
16. Dewi AP. Penetapan Kadar Vitamin C Dengan Spektrofotometri UV-Vis Pada Berbagai Variasi Buah Tomat. JOPS (Journal Pharm Sci). 2019;2(1):9–13.
17. Juliadi D, Yuliasih NW, Pramitha DAI, Agustini NPD. Uji Pengaruh Variasi Konsentrasi Perendaman Larutan Asam Jawa Terhadap Penurunan Kadar Formalin Pada Sosis. J Ilm Medicam. 2018;4(2):71–7.
18. Nasution AY, Marlinda M. Penetapan Kadar Residu Formalin Pada Ikan Tongkol Yang Diberi Jeruk Nipis (Menggunakan Metode Spektrofotometri UV-Vis). JOPS (Journal Pharm Sci. 2018;2(1):22–8.
19. Yulianti CH, Safira AN. Analisis Kandungan Formalin pada Mie Basah Menggunakan Nash dengan Metode Spektrofotometri UV-Vis. J Pharm Sci. 2020;5(1):7–14.
20. Suhartati T. Dasar-Dasar Spektrofotometri UV-Vis dan Spektrofotometer Massa Untuk Pententuan Struktur Senyawa Organik. Creative TA, editor. Bandar Lampung: CV. Anugrah Utama Raharja; 2017. 1–4 p.
21. Harmawan T, Fadilla N. Pemeriksaan Formalin Terhadap Ikan Asin Kepala Batu (Pseudocienna Amovensis) dan Dencis (Sardinella Lemuru) di Daerah Medan Helvetia. Quim J Kim Sains dan Terap. 2020;2(2):14–7.
Published
2023-07-25
How to Cite
Nurhawada, B. F., & Yulianti, C. H. (2023). The Quantitative Analysis of Formaldehyde Content in Tuna using Chromatropic Acid Reagent : Analisis Kandungan Formalin pada Sampel Ikan Tongkol di Pasar LKMK Siwalankerto Surabaya. Journal Pharmasci (Journal of Pharmacy and Science), 8(2), 151-158. https://doi.org/10.53342/pharmasci.v8i2.370

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>